Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak a kdy cvičit psa

Jen poslušný pes, zaměstnaný společnou činností může plně vykonávat to, k čemu bych vyšlechtěn.

Moje rada zní, cvičte, hrajte si, vykonávejte jakoukoliv společnou činnost. Pracujte na společném kontaktu, učte se svého psa číst a rozvíjejte myšlení svého psa.

V první řadě se naučte svého psa motivovat, musí mít pocit, že jste středobod světa a je jedno, zda  tím nejlepším pamlskem nebo oblíbenou hračkou.Neustále vymýšlejte nové hry, nové triky nebo nové povely…

Za každou dobře provedenou činnost, musí být dobře načasovaná odměna, pracujte s intonací hlasu, pes vše mnohem snáze pochopí.

Velmi důležitá je důslednost, VŽDY  trváme na splnění povelu. Povely neopakujeme a snažíme se vždy cvik zakončit úspěchem.

Snažte se být pro svého miláčka zábavnější než okolí, budeme mít výhodu např. u přivolání

Naučte ho  rozlišovat, co je zábava a co je povinnost a vzájemně to kombinovat.

Nespoléhejte na to, že docházení 1x za týden na nějaký výcvik z Vás udělá super dvojku, pes by měl být Váš každodenní parťák a výcviku byste se měli věnovat několik minut každý den. Mějte trpělivost, dopřejte svému psovi čas.

Vy jste jeho vůdce, vy začínáte hru i vy ji ukončujete, vy stanovujete veškerá pravidla. Vy ho musíte za každé situace ochránit, Vy jste jeho bezpečí i jeho učitel. 

Podle stáří štěněte začínáme tyto cviky : 


od dvou měsíců: návyk na jméno, obojek a vodítko, pouliční hluk, domácí prostředí, na rány (pomocí papírového sáčku), na cizí osoby, udržování čistoty v bytě
od třech měsíců: přerušení nežádoucí činnosti (povel „FUJ!“, “NESMÍŠ!“), cvik sedni, přivolání
od čtyř měsíců: aport v terénu, cvik odložení na místě (povel zůstaň), lehni, chůze u nohy na řemeni, aport z vody
od pěti měsíců: vyhledávání předmětů (oblíbené hračky, piškotu), chůze u nohy bez řemene, návyk na vodu.