Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pes jako psí terapeut

6. 4. 2017

Nejen může, ale také je. V Anglii, USA, Německu, Rakousku... První popisy cíleného využití psa v psychoterapii, zejména dětí, se datují do 70. let tohoto století (Boris Levinson, 1969) a zapojení psa do rehabilitace dokonce do 40. let (u válečných zraněných, publikováno 1942 New York).
Pes působí blahodárně na duši lidí nemocných, opuštěných, starých nebo jakkoli handicapovaných. "Člověk potřebuje několik pohlazení denně, jinak mu vysychá mícha." řekl obrazně zakladatel transakční psychoanalýzy Eric Berne.
Dvojnásobek pozornosti potřebují tělesně a mentálně postižené děti ve stacionářích a ústavech sociální péče a staří lidé v domovech důchodců.
Personál k tomu dostatek času nemá, pes ano. Je bezprostřední, milý, otevřený a komunikativní. Rád oplatí každý projev pozornosti, umí se nespoutaně radovat a nestydí se hrát si až do vysokého věku. Nepodléhá konvencím a společenským pravidlům, nekritizuje a není třeba se ho doprošovat. Je vždy po ruce k mazlení, kdykoli trpělivě vyslechne všechna trápení. "Opomíjení" pocítí náhle svoji důležitost a zodpovědnost, zapomínají na své nedostatky a nepřipadají si "mimo hru". Snáze navazují kontakty s okolím, jsou méně izolovaní, méně depresivní, mají méně psychogenních symptomů a užívají méně léků, jak prokázaly mnohé zahraniční studie. Pes motivuje je k nácviku mluvení (musí se na něj volat, dávat mu různé povely), k nácviku jemné motoriky (zvláště u dětí s DMO - jak jinak ho podrbat, pohladit, učesat či nakrmit). Rozvíjí fantazii, poskytuje vděčné téma k hovorům i námět ke kreslení a modelování.
Proto se chov psů - nebo alespon program pravidelných návštěv dobrovolníků s řádně veterinárně sledovanými, očkovanými a odčervenými a speciálně povahově otestovanými psy - stal v příslušných zařízeních u našich západních sousedů téměř pravidlem. Říká se tomu canisterapie a vzhledem s poklesu spotřeby léků a vydatnému zlepšení vztahů mezi personálem a pacienty, kteří pro stoupající samostatnost nevyžadují tolik péče, je velmi oblíbená.
Pes přináší pocit pohody a uvolnění, dokonce bolestivé léčebné procedury jsou lépe snášeny v přítomnosti psa... Přátelské zvíře pozitivně ovlivnuje vnímání stresu a umocňuje regenerační síly. Při pravidelném pohybu (procházky se psem) klesá také riziko osteoporózy, cukrovky a srdečně-cévních chorob u starších občanů.
U nás se "programu psích návštěv" podle přísných anglických a švýcarských pravidel a propagaci canisterapie i terapie pomocí zvířat jako celku věnuje Canisterapeutická společnost již třetím rokem. Její členové - speciálně proškolení dobrovolníci s pečlivě vybranými psy navštěvují zdarma ve svém volném čase již více než desítku zařízení po celé ČR a pořádají pro zdravotně postižené děti letní tábory s canisterapií.